Zodra wij oplossingen aanbieden aan mensen die al langere tijd een bijstandsuitkering ontvangen, ontstaan er vaak direct nieuwe problemen. Alsof ze het soms ter plekke verzinnen. Hoe komt dat nou en vooral…hoe ga je daar mee om?

Mensen willen geen kleine oplossing voor grote problemen

De probleemmodus is niet in één keer uit te schakelen.
Wanneer mensen gefocust zijn op problemen, sturen zij onbewust aan op het vinden van nóg meer problemen. Je wilt als consulent graag dat er in mogelijkheden wordt gedacht en draagt vaak actief concrete oplossingen aan. Er is blijkbaar iets anders nodig dan een praktisch aanbod om tot een volgende stap te komen.

Weerstanden zijn altijd om te buigen naar het positieve. Het is dan essentieel dat je weet wat de persoon in kwestie belangrijk vindt. Waar hecht hij of zij waarde aan en welk doel streeft deze persoon eigenlijk na? Zodra je daar zicht op hebt, kun je ‘herkaderen’, zoals dat wordt genoemd.

Je zou ook kunnen zeggen dat…

Het is toch fantastisch wat je allemaal nog kunt, ondanks die nare eczeem?
Het positief benaderen van de problemen die de ander aandraagt, vraagt van jou als consulent dat je de wil hebt om je te verplaatsen in de ander. De kunst is dan om niet mee te gaan in de probleemgedachten en deze ook niet te ontkennen. Benader het probleem positief en werk vanuit daar verder naar wat er allemaal nog wél mogelijk is.

De persoon met eczeem volgde ons voorschakeltraject eind 2017. Hij gooide het roer volledig om en volgde, ondersteund door de gemeente, een opleiding. Zeer recentelijk heeft hij deze succesvol afgerond en is hij fulltime aan het werk. Hij zet zich ook nog in voor ons, door nieuwe groepen mensen te vertellen over zijn eigen proces.

Lukt het altijd?

Ruim 80% van onze deelnemers komt meetbaar in beweging richting optimale participatie. De overige 20% ervaart hindernissen die niet binnen korte tijd zijn op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan verslavingsproblematiek, of problemen met huisvesting.

Wij blijven streven naar 100% resultaat en geven nooit en niemand op!

Wil je meer weten over onze methodiek, groepstrajecten of ondersteuning voor consulenten? Lees hier meer >

Bij Raidho Loopbaanbeweging geloven we dat mensen met een bijstandsuitkering ooit droomden van een heel ander leven. Samen met de consulenten vinden we oplossingen voor iedere uitdaging.

‘Eerst geloven, dan zien.’

Sanne Vooijs, ontwikkelaar en trainer bij Raidho Loopbaanbeweging

Pin It on Pinterest

Share This

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten